#gruemenu.grue

logo Platform Almere Centrum

Platform Almere Centrum (PAC) is het bewonersplatform van Almere Centrum. Bewoners uit diverse delen van het centrum werken met elkaar samen en bekijken hoe De Minst Normale Woonwijk nóg aantrekkelijker gemaakt kan worden. Lees verder...

Eind 2016 is de gemeente gestart met het verduidelijken van de regels over het uitlaten van honden in Almere. De aanleiding daarvoor is onduidelijkheid over de huidige regels onder inwoners van Almere, in combinatie met een hoge score van het onderwerp in monitoren over overlast op het gebied van veiligheid/leefbaarheid.

 

Wijziging regels in de APV van Almere
Op 20 juli 2017 is door de gemeenteraad besloten om in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van Almere te verduidelijken dat honden in de bebouwde kom moeten zijn aangelijnd. Ook is besloten dat uitwerpselen daar moeten worden opgeruimd, tenzij anders aangegeven op de hondenkaart. Degene die een hond uitlaat moet opruimmiddelen bij zich dragen. De gewijzigde APV zal binnenkort worden bekendgemaakt en op www.overheid.nl worden geplaatst. Vanaf dat moment treedt de gewijzigde APV in werking.

Wijziging hondenkaart
Vanuit het college van Burgemeester en Wethouders is opdracht om (teken)fouten te herstellen in de huidige hondenkaart. De hondenkaart is een kaart waarop aangegeven staat waar welke regels uit de APV van toepassing zijn. Door middel van kleuren wordt onderscheid gemaakt in gebieden met de volgende regels:

 

Opruimplicht

Aanlijnen

Deze regel is in de volgende gebieden van toepassing:

Ja

Ja

Algemene regel.

Ja

Nee

In een gedeelte van de losloopgebieden.

Nee

Ja

Uitlaatstroken, zoals die op sommige plekken in Almere aanwezig zijn.

Nee

Nee

In een gedeelte van de losloopgebieden.

 

Gebleken is dat de hondenkaart momenteel veel fouten bevat. Daarom is begin dit jaar gestart met een inventarisatie van zaken die gewijzigd moeten worden, bij medewerkers die dagelijks in de stad werken (in het kader van beheer van de openbare ruimte en/of handhaving van regels) en ook bij andere gemeentelijke medewerkers.

De volgende stap is dat er een conceptkaart wordt vastgesteld. Dit gebeurt met een zogenoemd ontwerpbesluit door het college. De verwachting is dat dit ontwerpbesluit in september 2017 wordt genomen. Op het ontwerpbesluit en de daarbij horende kaart is inspraak mogelijk. Dit betekent dat belanghebbenden kunnen reageren, door gemotiveerd aan te geven waarom het verstandig is om zaken in de hondenkaart aan te passen voordat deze definitief wordt gemaakt. De binnengekomen reacties worden betrokken bij het definitieve besluit van het college. (Hierbij wordt geen garantie gegeven dat alle opmerkingen worden gehonoreerd.) Dat besluit is er in de eerste plaats gericht  op  de  gezondheid van spelende  kinderen. Ook wordt overlast in woonwijken daarmee zo veel mogelijk voorkomen.

Overige opmerkingen
Er zijn voor het verduidelijken van de regels geen financiële middelen beschikbaar gesteld. Dit betekent dat er in praktijk niet meer middelen beschikbaar zijn/komen voor uitlaatvoorzieningen, handhaving et cetera. Wel wordt gekeken waar het met de bestaande financiële middelen mogelijk is om communicatie en voorzieningen te verbeteren.

Vragen?
Dit nieuwsbericht is afkomstig van de gemeente Almere. PAC is hierbij niet betrokken. Voor vragen over de inhoud van dit artikel kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14036 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..