#gruemenu.grue

logo Platform Almere Centrum

Platform Almere Centrum (PAC) is het bewonersplatform van Almere Centrum. Bewoners uit diverse delen van het centrum werken met elkaar samen en bekijken hoe De Minst Normale Woonwijk nóg aantrekkelijker gemaakt kan worden. Lees verder...

Voor het vierde achtereenvolgende jaar zijn er meer centrumbewoners naar onze jaarlijkse bewonersbijeenkomst gekomen. Dit jaar waren er zelfs meer bewoners dan beschikbare stoelen.

“Echt ontzettend tof dat steeds meer centrumbewoners betrokken zijn bij, wat wij noemen, De Minst Normale Woonwijk. Met de kwaliteit, alle voorzieningen en alle ontwikkelingen is dit een wijk om betrokken bij en trots op te zijn!”, aldus PAC-voorzitter Randy Malaihollo. Naast de ontwikkelingen in Almere Centrum en de presentatie van de nieuwe Esplanade kon men ook alvast zien hoe de toekomstige stadswijk Floriade wordt opgezet.

Meer ruimte voor wonen
Waar vroeger tanden werden gebleekt (ACTA, gebouw ‘de Aardbei’), naar werk werd gezocht (voormalig arbeidsbureau) en waar werd gewerkt (kantoren Zoetelaarpassage), wonen straks mensen. Er komt meer ruimte voor wonen in het stadscentrum. Zowel in bestaande gebouwen als in nieuwbouw. Aanwezige bewoners zagen een ruwe schets van een mogelijk ontwerp voor starterswoningen naast De Voetnoot. Ook werd duidelijk dat er plannen zijn om het oorspronkelijke ontwerp van het stadscentrum af te bouwen. Door de crisis zijn enkele woontorens toen niet meer gebouwd; nu wordt bekeken of ze alsnog gebouwd kunnen worden.

Esplanade
Tijdens de bewonersbijeenkomst van 2017 konden bewoners ideeën aandragen voor het nieuwe ontwerp van de Esplanade. Dit jaar werd de nieuwe Esplanade gepresenteerd waarbij de centrumbewoners in een filmpje konden zien hoe hun ideeën in het nieuwe ontwerp zijn verwerkt. Naast de positieve reacties (“Dit ziet er echt wel heel mooi uit!”), waren ook zorgen geuit over mogelijke geluidsoverlast. Daar was niet iedereen het mee eens; “we hebben er bewust voor gekozen om in een evenementengebied te wonen”.

Stadswijk Floriade
Veel vragen werden ook gesteld over de stadswijk Floriade die na de expo in 2022 blijft bestaan. Bezoekers zagen hoe de wijk ongeveer wordt ingericht maar praktische vragen konden nog niet beantwoord worden, zoals hoe vaak de bus daar zal rijden en wat de prijs van de woningen wordt. Wel werd duidelijk dat de stadswijk er voor alle Almeerders is: er komen huurwoningen in de sociale en vrije sector en koopwoningen in verschillende prijsklassen. Die woningen komen in gebouwen die tijdens de expo in gebruik zijn als paviljoen door bedrijven en diverse wereldsteden.

Tevreden
Bij PAC kijken we met een tevreden gevoel terug op de bewonersbijeenkomst. Zoals elk jaar bleven de bezoekers ook dit jaar weer hangen om nog 1 op 1 verder in gesprek te gaan met de gastsprekers. Dat is natuurlijk erg mooi om te zien. Het geeft aan dat mensen echt betrokken zijn bij hun wijk en dat is natuurlijk wat je als bewonersplatform wil bereiken.

Opnieuw bekijken
De presentaties, het filmpje, de gestelde vragen (inclusief gegeven antwoorden) en de gemaakte foto's zijn te bekijken op de pagina bewonersbijeenkomsten.