#gruemenu.grue

De Olstgracht wordt volledig herstraat en van nieuwe bomen voorzien. Dit is een moment om ook de verkeersveiligheid daar aan te pakken. Het valt op dat er veel valpartijen en (bijna) ongelukken zijn rond de huidige Deventerbrug.

Omvallende fietsers
Er komen veel fietsers vanaf het fietspad Olstgracht die rechts- of linksaf slaan.

Als ze linksaf slaan worden ze veelal niet gezien door de fietsers vanaf de Brouwerstraat met alle gevolgen van dien.

Als ze rechtsaf slaan worden ze geconfronteerd met een kleine gladde verhoging in de weg, die het onderscheid tussen het fietspad en het trottoir aangeeft. Hier verliezen fietsers en bestuurders van brommers geregeld hun evenwicht en vallen. Vaak ook omdat de bocht toch lastiger is dan ze denken en er (gelijktijdig) verkeer van beide kanten kan komen. Dit geeft een schrikreactie en wordt nog verergerd door gladheid als er sprake is van regen en/of sneeuw.

Het fietspad waar de Blekerstraat uitkomt op de Olstgracht is een vrij gevaarlijk punt. Enerzijds omdat het stijl naar beneden gaat en dan direct op het fietspad Olstgracht komt, anderzijds omdat het vanaf de Olstgracht bijna niet gezien wordt als een straat van rechts. Het paaltje wat er bij de ingang van de onderdoorgang staat maakt het daarnaast nog eens extra gevaarlijk. Als je tegenliggers hebt, zie je het paaltje niet en ga je vrijwel altijd onderuit.

Fietsers op de stoep
Op dit moment komt het ook nog zeer geregeld voor dat er vanaf het fietspad Deventerstraat wordt gefietst op het voetpad Brouwerstraat. Zeker in de vroege ochtend. Als je de deur van het appartementencomplex uitkomt zit je, voor je het door hebt, onder de fiets/brommer op het voetpad. Ditzelfde wil zich nog al eens voordoen met skaters, maar dan op de late avond. Uiteraard gebeurt het ook omgekeerd vanuit de richting van de Brouwerstraat over de brug naar het Deventerpad. Op dit moment wordt binnen de gemeente verder gewerkt aan het fietsbeleid voor Almere Centrum en vanuit PAC zijn we hierbij betrokken, zodat dit punt ook tijdens die overleggen ingebracht kan worden.

Gemotoriseerd verkeer
Een andere veel voorkomende situatie is dat er aan de kant van het Deventerpad en/of aan de kant van de Brouwerstraat de paaltjes er bij het fietspad uit zijn. Automobilisten die hier niet bekend zijn rijden vrijwel altijd door en komen dan bij de Deventerbrug en gaan daar dan ook geregeld over (dit is zelfs meerdere malen met een brandweerauto en ziekenauto gebeurd). Uiteraard geeft dit weer een onveilige situatie voor de fietsers en voetgangers. Bovendien zorgt zwaar verkeer ervoor dat de schroeven in de brug ruimte geven, waardoor elk vervoer, maar zeker scooters en brommers bij het passeren veel lawaai geven.

Aanpacken!
De plannen voor het opnieuw bestraten van de Olstgracht lagen al enige tijd klaar. Ondanks dat bovenstaande situatie pas halverwege oktober is ingediend, heeft de gemeente de zaak al serieus opgepakt. Zo wordt bekeken of van de Deventerbrug een voetpad gemaakt kan worden of dat er een versperring geplaatst kan worden waardoor fietsers de snelheid substantieel moeten verminderen. Zij hebben met deskundigen de situatie ter plaatse bekeken en komen binnenkort met een eerste reactie. Mogelijk kan het toch nog met de renovatie van de Olstgracht meelopen.

Is bovenstaande voor u ook een herkenbare situatie? Plaats een reactie, stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., reageer via Facebook, Twitter en/of de Buurtapp Almere Centrum. We horen graag van u.