#gruemenu.grue

Kantoren moeten woningen worden. Er is dan minder leegstand en we doen dan gelijk iets aan het tekort aan woningen in Almere. Muurtjes bouwen, badkamer en keuken er in, verwarming per woning regelen: dat is nog het meest makkelijk om te regelen. Een vergunning krijgen om van een kantoor een woning te maken, is een ander verhaal. Net zoals het financieren, want de eigenaar van het kantoor moet het wel zelf betalen. Niemand wil zo maar ergens extra geld in stoppen voor een verbouwing. Want voor wie wordt er verbouwd en wat voor woning wordt het? Hier is over nagedacht, onder andere tijdens een workshop.

Studenten, mensen van de Almeerse hogescholen, ambtenaren, makelaars en een aantal mensen van PAC. In 6 gemengde groepen hebben we een rondje langs meerdere kantoren gelopen. Het doel: beoordeel de omgeving en bedenk wat het beste met het kantoor gedaan kan worden. Moeten er woningen in komen? Blijft het een kantoor? Willen we een gebouw met een combinatie van wonen en werken? Of komt er iets van gezondheidszorg in? Het hangt er allemaal van af aan welke groepen bewoners je denkt.

Soorten bewoners
Er komen steeds meer studenten in Almere en voor hen zijn studentenwoningen nodig. We hebben ook veel jonge Almeerders die het huis uit gaan en in Almere willen blijven. Voor senioren is het handig als alles in de buurt is, zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Zij geven echter minder geld uit dan jongere mensen die al een aantal jaar werken. We wonen tot slot van rekening in een winkelcentrum waar geld moet rollen. Best een lastige keuze om te bepalen op welke groepen je je richt.

Jonge bewoners
Tijdens de workshop is vooral gekozen voor studenten en pas afgestudeerde Almeerders en minder voor bijvoorbeeld jonge gezinnen. Voor gezinnen zijn al veel soorten woningen in Almere. Studenten en pas afgestudeerden brengen meer reuring in het centrum, zodat er ook buiten winkeltijden meer mensen door het centrum lopen. Het centrum wordt op die manier levendiger, want eerlijk is eerlijk: het centrum is ’s avonds soms best wel verlaten.

Type woningen
Voor de studenten zijn vooral studentenwoningen nodig. Kleine studiowoningen bijvoorbeeld. Mensen die pas zijn afgestudeerd en/of voor het eerst zelfstandig gaan wonen, hoeven niet direct een groot huis. Vandaar dat vooral is voorgesteld om de kantoren om te bouwen naar relatief kleine woningen. En als er nieuwe woningen worden gebouwd in Almere Centrum, dan ook graag relatief klein. Ongeveer 40m2, bijvoorbeeld.

Prijs
Als gekozen wordt voor studenten en pas afgestudeerden, moeten er geen grote en dure koopwoningen bij komen in het centrum. Logischer is om dan te kiezen voor kleine maar goedkopere woningen. De maandelijkse huur of hypotheek moet betaalbaar zijn voor de bewoner. Toch is het woord ‘sociale huurwoning’ niet gevallen tijdens de workshop. Het ging vooral over kleine maar goedkope koopwoningen, studentenkamers en vrije sector huurwoningen met nieuwe wooncontracten.

Wooncontracten
Wat een steeds populairdere woonvorm wordt, zijn zogenoemde vriendenwoningen. Een groep vrienden huurt dan samen één woning. Deze woningen zijn ook alleen bestemd voor vrienden (of vier vreemden die vrienden kunnen worden) en niet voor gezinnen. Net zoals de tv-serie Friends. Zo wordt de maandelijkse huur gedeeld door 4 vrienden, waardoor de kosten per persoon laag zijn. De woning wordt op die manier betaalbaar.

Samengevat
De workshop was leuk en creatief. Het team van de gemeente heeft veel verschillende ideeën gekregen over de wensen om kantoren om te bouwen naar woningen. Met de ideeën gaat het team in gesprek met de eigenaren van de kantoren, met makelaars en met investeerders. De gemeente kan de kantoren niet zelf ombouwen, want lang niet alle gebouwen zijn eigendom van de gemeente. En de gemeente is natuurlijk geen makelaar of woningcorporatie. De gemeente kan het die partijen wel zo makkelijk mogelijk maken. We zijn benieuwd waar dit toe zal leiden en wellicht sluit een en ander aan op onze ideeën voor nieuwe woningen.