#gruemenu.grue

Naast de workshop (kantoren worden woningen) waar we aan mee hebben gedaan, is er ook een woondebat georganiseerd. Tijdens ons eigen halfjaarlijks overleg hebben we het ook gehad over extra woningen in Almere Centrum. Genoeg ideeën om een eigen wensenlijstje te maken en naar de gemeente te sturen. Ons voorstel is iets anders dan de uitslag van de workshop waar we aan hebben meegewerkt.

Soorten bewoners
Als er woningen bij komen in Almere Centrum, dan hoeft de nadruk van ons niet op de studerende studenten te liggen. Almeerders die pas zijn afgestudeerd en hun eerste voltijdbaan hebben, zijn net zo dringend op zoek naar een eigen woning. Daarnaast zijn er steeds meer alleenstaanden in Nederland. Ook in Almere. Dat kunnen mensen van 25 jaar zijn,maar ook van 50 jaar.

Winkelcentrum = woonkamer
Beide groepen (pas afgestudeerden en alleenstaanden) zijn voor hun sociale contacten meer afhankelijk van mensen buiten de eigen woning. Zij zorgen er op deze manier voor dat het centrum er ook buiten winkeltijden levendiger uit ziet doordat er meer mensen op straat lopen. Het liefst zien we natuurlijk dat die mensen de horeca in Almere Centrum opzoeken. Zo wordt het centrum nog meer een verlengstuk van de eigen woonkamer.

Soorten woningen
De pas afgestudeerden en de jonge alleenstaanden hoeven niet per se een woning van 100m2. Het idee van de workshop om vooral kleinere en goedkopere woningen te bouwen, vinden wij dan ook een goed idee. Financieel gezien past dit vermoedelijk ook beter bij deze groepen bewoners. Deze kleine woningen zijn vooral een goed begin om daarna door te stromen naar een grotere en duurdere woning. De pas afgestudeerde ziet zijn inkomen stijgen en de alleenstaande vindt wellicht een partner om mee samen te wonen.

Betaalbaar en financieel bereikbaar
Wij vinden dat de woningen niet alleen betaalbaar moeten zijn, maar ook financieel bereikbaar. Een hypotheek mag binnenkort niet hoger zijn dan de koopprijs van de woning. Dat betekent dat er een paar duizend euro spaargeld nodig is om een woning te kopen (exclusief inboedel). Pas afgestudeerden en jonge alleenstaanden hebben lang niet altijd een goed gevulde spaarrekening. Huurwoningen met een huur van € 650 van commerciële verhuurders zijn qua prijs wel ‘betaalbaar’, maar door de inkomenseisen (maandinkomen van 4 tot 5x de huur) zijn ze niet bereikbaar voor deze groepen bewoners.

Geen vriendenwoningen
Woningen met een hoge huur zouden vriendenwoningen kunnen worden. De huur per persoon is dan relatief laag. Toch vragen wij ons af of dit soort woningen wenselijk is in Almere Centrum. Als het de bedoeling is om meer mensen ’s avonds in het centrum te krijgen, zouden de sociale contacten niet in huis moeten zijn maar in het verlengstuk van de woonkamer (het winkelcentrum). Kleinere woningen voor eenpersoonshuishoudens helpen eerder hierbij dan eengezinswoningen voor groepen vrienden.

Sociale huurwoning
Uiteraard bepaalt PAC niet wat voor woningen er in Almere Centrum bij komen, hoe groot zo’n woning is en hoe hoog de huur/hypotheek wordt. De gemeente bepaalt dat ook niet helemaal zelf. De gemeente heeft hier wel grote invloed op. Vandaar dat we hebben gevraagd om te sturen op woningen die betaalbaar en financieel bereikbaar zijn. Zoals kleine sociale huurwoningen voor eenpersoonshuishoudens.

In gesprek
Op 24 november 2016 hebben wij een afspraak met enkele lokale politici over onze ideeën voor nieuwe woningen in Almere Centrum. Wij zijn niet alleen benieuwd naar wat zij hiervan vinden, maar ook naar wat u hiervan vindt. Laat gerust een reactie achter, of neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Facebook, Twitter en/of de Buurtapp Almere Centrum.